Ključne funkcije očal za računalnik

Po mnenju strokovnjakov bi morali očala za računalnik nositi vsi tisti, ki računalnik uporabljajo  več kot dve uri na dan. Takšnih oseb pa je zagotovo več kot 70 %. Kakovostna računalniška očala poskrbijo za stabiliziran negativni učinek računalnika na mrežnico in očesno oko, izboljšanje kakovosti reprodukcije barv, kontrasta in ostrine, zaščito pred škodljivim ultravijoličnim sevanjem in za bistveno zmanjšanje splošnega bremena vida.

Računalniška očala s posebnimi lečami
Računalniška očala s posebnimi lečami za učinkovito zaščito pred negativnimi vplivi ultravijoličnega sevanja

Pri izbiri takšnega pripomočka se je treba najprej zanašati na vrsto dela za računalnikom. Če je delo večinoma povezano z urejanjem besedil, je najbolje kupiti očala za izboljšanje ostrine in kontrasta slike na monitorju računalnika.

Očala za računalnik s posebnimi lečami

Računalniška očala s posebnimi lečami za učinkovito zaščito pred negativnimi vplivi ultravijoličnega sevanja ter nevtralizacijo bleščanja so najboljša izbira za vse, ki večino svojega časa za računalnikom namenijo grafiki, oblikovanju, igranju igric. Takšna očala pomagajo osredotočiti oči ter vidno izboljšati splošno dojemanje barv.

Sicer pa je za računalniška očala na sploh značilno, da imajo drugačno barvno prevleko leč. Lahko so prozorna, rumena ali pa imajo modri barvni odtenek. Barvni odtenek je zlasti odvisen od uporabljenega antiodsevnega premaza.

Za najučinkovitejši rezultat pri nošenju očal za računalnikom

Sodobno zasnovana računalniška očala so lahko za uporabo zelo učinkovita. Kljub temu je za najboljši rezultat potrebno pri delu z računalnikom upoštevati še nekaj preprostih, a koristnih nasvetov oftalmologov.

Pri delu za monitorjem večkrat zavrtite oči čim bolj desno in levo, nato gor in dol. Krožne premike izvajajte v različnih smereh. Za nekaj sekund zaprite oči, nato jih odprite. To večkrat ponovite. Pred suhostjo oči lahko dobro zaščitite s pomočjo hitrega utripanja oči. To počnite vsaj 2 minuti. Med delom za računalnikom večkrat poglejte v daljavo. Takšna vaja pomaga zmanjšati stres. Zaprite oči, s konicami prstov nato veke masirajte nekaj minut. Masažo je treba izvajati s pomočjo krožnih gibov.

Računalniška očala
S pomočjo računalniških očal torej lahko precej zmanjšate stopnjo negativnega vpliva zaslona naprave.

Dostopna cena računalniških očal

S pomočjo računalniških očal torej lahko precej zmanjšate stopnjo negativnega vpliva zaslona naprave. Najboljše učinke lahko dosežete le s pravo izbiro očal ter sledenjem osnovnim pravilom za delo z računalnikom. Ker ima izdelek povsem sprejemljivo ceno, je dostopen za vse. Z nakupom kakovostnih očal za računalnik dobro poskrbite za zdravje oči, zaščito pred prekomernim delom in ne nazadnje za učinkovito zmanjšanje stresa.

Delo okulista

Okulist omogoča temeljit pregled, s katerim se odloča dioptrija za očala ali kontaktne leče. Strokovnjak obenem preveri, ali imate morda katero od očesnih bolezni. To je pomembno, saj nekatere bolezni lahko vodijo do izgube.

Optik torej preverja dioptrijska stanja, ambliopijo, strabizem oziroma škilavost, morebitne težave s sodelovanjem obeh očes, težave z ostrenjem in druge morebitne bolezni.

Ugotavljanje zgodnjih znakov stanj bolezni oči

Okulisti torej ugotavljajo tudi zgodnje znake za znake nekaterih stanj ter bolezni. To naredijo s temeljitim pregledovanjem krvnih žilic v očesih, mrežice in še drugih delov očesa. Tovrstni strokovnjak za oči vam bo pojasnil, ali se vam razvijajo posledice visokega krvnega pritiska, sladkorne bolezni, holesterola in še česa.

Očesni optik
Osnovna naloga očesnega optika je svetovanje stranki pri izboru, uporabi ter negi očesnih pripomočkov.

Za številne očesne bolezni je značilno, da v zgodnji fazi nimajo prav nobenih simptomov. Okulist zato preveri zdravje oči zunaj ter znotraj. V večini primerov zgodnje odkrivanje in zdravljenje očesnih bolezni pomaga precej znižati tveganje za trajnejše posledice.

Delo optika

Osnovna naloga očesnega optika je svetovanje stranki pri izboru, uporabi ter negi očesnih pripomočkov. Optik izdeluje pripomočke za oči, jih popravlja, servisira in prodaja. Njegovo delo je torej osredotočeno predvsem na zdravju oči.

https://www.youtube.com/watch?v=4eDiss3Xmro

Optik mora zelo dobro poznati anatomska merila. Znati mora opazovati ter imeti smisel za estetski videz. Svetuje pri izboru okvirjev za očala, jih skicira ter izdela. Pri svojem delu se mora zlasti osredotočati tudi na natančno poliranje ter nastavitve optičnih elementov. Z ultrazvočnimi napravami čisti optične komponente, jih lepi, centrira na ustreznih strojih, in sicer s pomočjo specialnih orodij.

kompresijske nogavice

Preberite tudi: Kdo vse lahko uporablja kompresijske nogavice?

Kompresijske nogavice se pogosto nosijo predvsem zaradi udobja, precej boljših rezultatov pri športu, ne nazadnje tudi za dovolj učinkovito preprečevanje tudi resnejših zdravstvenih težav.

Psihofizične sposobnosti optika

Delo optika zahteva izjemno dober vid, razlikovanje barv in svetlobe, točno ter hitro prepoznavanje predmetov in oblik. Strokovnjak mora biti dovolj telesno spreten in imeti posebej razvito spretnost rok. Odlikovati ga mora smisel za tehnične in mehanične rešitve.

Ne nazadnje je pri delu optika v ospredju tudi samostojnost pri delu, odgovornost, sposobnost vodenja in organizacija dela. Strokovnjak mora biti pri svojem delu prijazen in komunikativen. Svoje delo pretežno opravlja v zaprtem prostoru – stoje ali sede. Ravno zato je pri delu še toliko pomembnejša svetloba –če je le mogoča dnevna z dodatnim svetlobnim virom.

Podobné příspěvky: