Bipolarna motnja

Mentalna motnja s hitrimi spremembami počutja

Mentalne motnje so v današnjem svetu zelo pogoste. V resnici so zelo verjetno enako razširjene kot so bile že od nekdaj, vendar je moderna psihologija veliko pripomogla k njihovi prepoznavi. Dandanes razumemo veliko več kot kadarkoli prej, kar se tiče bipolarne motnje. Kljub temu pa je še vedno veliko neznanega, kar se tiče razlogov za nastanek omenjene motnje. Psihoterapija je skoraj vedno najboljši način, da se ublaži simptome raznih bolezenskih mentalnih stanj in s tem močno dvigne kakovost trpečega človeka.

Bipolarna motnja je zelo resno stanje

Vsako mentalno stanje odraža zdravje človeka do zelo visoke mere. Ljudje, ki trpijo za bipolarno motnjo so pred veliko preizkušnjo. Skozi dan izkušajo različne spremembe počutja, kar je zelo energijsko potratno in z vidika družbe neprimerno. Obenem pa pogosto ne vedo, da je z njimi karkoli narobe, zato se jim stanje še dodatno poslabša. Omenjena motnja le redkokdaj izgine oziroma se pozdravi samodejno.

Bipolarna motnja je resno stanje
Bipolarna motnja je resno stanje, o kateri dandanes razumemo veliko več kot kadarkoli prej, kljub temu pa je še vedno veliko neznanega, kar se tiče razlogov za nastanek omenjene motnje.

V večini primerov postane hujša, kar lahko vodi do hudih oblik depresije ali celo samomora. To je tudi razlog, da je izredno pomembno, da se trpečim ljudem čim prej ponudi pomoč v obliki psihoterapije, saj je to izredno uspešen način za zdravljenje vseh mentalnih, čustvenih in drugih motenj.

Anksioznost pogosto spremlja razne mentalne motnje

Pogosto je tako, da je anksioznost povezana s številnimi drugimi motnjami, ki jih izkuša posameznik. Razlogi za to so lahko različni. Najbolj verjetno pa je, da je to del obrambnega sistema uma, ki pa se ne more dovolj učinkovito spopasti z določeno težavo. To povzroči, da se pojavijo manjše druge motnje ali težave, ki še dodatno otežijo življenje posamezniku. Zato je priporočen obisk psihoterapevta čim prej. Le on bo znal postaviti pravilno diagnozo in priporočila za potek zdravljenja.

Anksioznost občutimo vsi

Vsak posameznik občuti močnejšo ali šibkejšo obliko anksioznosti večkrat skozi svoje življenje. To je popolnoma običajno.

  • Pogosto se to zgodi takrat, ko smo soočeni z velikimi izzivi, kot je menjava službe, izguba družinskega člana, selitev ipd.
  • Omenjeni občutki nelagodja, živčnosti, nezmožnosti osredotočenja lahko trajajo nekaj ur, dni ali pa tudi teden. V nekaterih primerih lahko tudi dlje.
  • Težava nastane takrat, ko se anksioznost pojavlja neprekinjeno in smo v skrbeh po popolnoma nepotrebnem. Morda se tudi pripeti, da iz določene težave ali izziva naredimo oziroma zaženemo paniko, ki je popolnoma nesorazmerna dani situaciji.
  • V danem in podobnih primerih zelo verjetno govorimo o omenjeni motnji, ki je velliko bolj pogosta, kot bi si lahko mislili.

Kaj so razlogi za nastanek bipolarne motnje?

Psihologi, psihoterapevti in drugi strokovnjaki na področju človeške psihologije so s skupnimi močmi dognali številna dejstva o bipolarni motnji. Točnega razloga za nastanek še ni natančno določenega, je pa veliko dokazov, da omenjeno motnjo povzročajo ali pripomorejo k njenemu nastanku številni dejavniki, ki so lahko posledica okolja ali genetike. Na nekatere je mogoče vplivati na druge pa ne. V vsakem primeru pa je mogoče s psihoterapijo zmanjšati ali popolnoma preprečiti razvoj in obstoj bolezni.

K nastanku bipolarne motnje pripomorejo razni dejavniki.
K nastanku bipolarne motnje pripomorejo številni dejavniki, na katere se da vplivati ali pa ne. Ljudje, ki trpijo za bipolarno motnjo skozi dan izkušajo različne spremembe počutja, kar je zelo energijsko potratno in z vidika družbe neprimerno.

Kemijsko neravnovesje v možganih

Veliko število znanstvenikov verjame, da se bipolarna motnja razvije ali napreduje, če je že obstoječa, zaradi neravnovesja v možganih. Večinoma naj bi bilo za to zadolženi hormoni in njihov učinek na celoten človeški živčni sistem. Pri tem lahko izpostavimo noradrenalin, ki je nevrotransmitor in tudi hormon. Dokazano je, da se lahko pojavijo simptomi bipolarne motnje, če je omenjenega hormona preveč v človeškem telesu, saj vpliva na delovanje možganov.

Genetska izpostavljenost mentalnim motnjam

Znanstveniki so se dolgo časa ukvarjali z možnostjo, da je morda bipolarna motnja posledica genetike. Glavni povod za to je bilo dejstvo, da je motnjo bilo mogoče zaslediti v sklopu določene družine pri več posameznikih. Ni dokazov o tem, da bi bila genetika neposredno zadolžena za nastanek motnje, je pa zelo mogoče, da so nekateri ljudje bolj izpostavljeni njenemu razvoju. To je še posebej res, če je bila bipolarna motnja že postavljena kot diagnoza pri enemu ali več družinskih članov.

Simptomi bipolarne motnje so morda posledica genetike
Bipolarna motnja je morda tudi posledica genetike, o tem pa ni neposrednih dokazov.

Okolje igra veliko vlogo pri mentalnem zdravju

Človeški um je zelo zapleten stroj iz skoraj vsakega vidika. To je tudi razlog, da znanost, ki se ukvarja s človeško psihologijo in sorodnimi področji, šele zdaj pričenja razumeti, kako se določen posameznik lahko odzove na svoje okolje. 

Okolja človeka igra izredno pomembno vlogo pri njegovem ali njenem razvoju. Pri tem imajo velik vpliv številni stresni dejavniki, ki so lahko edinstveni za posameznika. Pri razvoju bipolarne motnje so lahko deležni za njen razvoj sledeči dejavniki:

  • Stresni dogodki, kot je razpad družine, boleča in travmatična izguba partnerja
  • Psihološka, seksualna ali čustvena zloraba posameznika
  • Veliki življenjski izzivi, kot je smrt družinskega člana ali druge ljubljene osebe
  • Bolezni v družini
  • Težava v družini z odnosi, težave z zagotavljanjem socialne varnosti preko službe in drugih dejavnosti

Poiščimo pomoč čimprej

Trpeči ljudje za anksioznostjo in drugimi motnjami zelo težko vidijo rešitev. Pogosto jim depresija, anksioznost in druga stanja uma ter čustev popolnoma zameglijo pogled. Tako ne najdejo poti iz trpečega stanja in zapadejo še globlje vanj. Pogovor z izkušenim strokovnjakom psihoterapevtom velikokrat razblini nejasnosti, ki se porajajo v umu trpečega človeka. Psihoterapevt pa bo tudi pomagal pri premagovanju osebnih težav in izzivov s preprostimi vajami, pogovorom in drugimi načini, ki bodo pozitivno vplivali na določenega posameznika. 

Bipolarna motnja in anksioznost: kakšni so občutki, kako se spopasti z njimi

Iskanje pomoči pri premagovanju negativnih mentalnih stanj se ni nič za sramovati, ampak ravno nasprotno. Ker si posameznik želi pomagati, je to prvi korak k boljšemu življenju. Priznanje, da potrebujemo pomoč je izkaz močne volje, da raziščemo razloge za trpljenje in poiščemo rešitve. Pot k razumevanju osebnih težav in rešitvi pa je najbolje začeti pri psihoterapevtu. Psihoterapija online pa vam omogoča, da se povežete z licenciranim terapevtom iz zasebnosti vaše naprave po bistveno nižji ceni.

Podobné příspěvky: