znaki depresije, ki jih določi test depresije

Znaki depresije – ker včasih pomanjkanje energije ni zgolj znak utrujenosti

Depresija je pogosto bolezensko stanje, s katerim se srečuje veliko ljudi. Gre za motnjo razpoloženja, ki traja dlje časa, pojavlja pa se v blagih in hujših oblikah. Pri slednjih je potrebno zdravljenje s pomočjo zdravil. Znaki depresije, med katerimi so tudi brezvoljnost, občutek žalosti, nenehna utrujenost, so prva opozorila, na katera moramo biti pozorni.

Znaki depresije nakazujejo, da smo se znašli v stiski. Poleg omenjenega se lahko pojavi tudi izguba apetita, motnje spanja, v skrajnih primerih celo samomorilne misli. Opravimo lahko test depresije, še bolje pa je, da se, v kolikor občutimo vse omenjeno, obrnemo na ustreznega strokovnjaka – poiščemo lahko podporo psihoterapevta, psihologa ali pa psihiatra. 

Vrste in znaki depresije

Obstaja več vrst oziroma oblik depresije. Lahko gre za blago ali hudo, prav tako lahko razlikujemo med kratkotrajno in kronično depresijo. Na naše počutje in čustva lahko vplivajo številni dejavniki, v skrajnih primerih pa lahko vodijo tudi do nastanka depresije. Omenjamo lahko endogeno (notranjo) in eksogeno (zunanjo depresijo). Slednja se lahko pojavi kot posledica prevelike obremenitve oziroma stresnih situacij, medtem ko je vzroke endogene težje odkriti. Vzroki zanjo so znotraj nas, zaradi nastanka kemičnega neravnovesja v možganih pa jo je potrebno zdraviti z antidepresivi.

znaki depresije so številni
Na nas vplivajo številni dejavniki, ki lahko vodijo tudi do nastanka depresije. V tem primeru je dobro, da se obrnemo na osebo, ki ji zaupamo, in se z njo pogovorimo.

Znaki depresije so številni; mednje uvrščamo izčrpanost in hitro izgubo energije, brezvoljnost in nenehen občutek žalosti. Posledično to vodi v zmanjšano možnost koncentracije in osredotočanja na pomembne situacije in dogodke v življenju. Znaki depresije so tudi pomanjkanje samozavesti, anksioznost ter v skrajnih primerih celo izogibanje ljudem, ki jih imamo radi. Depresiven posameznik ne more uživati v situacijah, ki so ga običajno razveseljevale. 

Znaki depresije in testiranje

Če sumimo, da imamo depresijo, oziroma so prisotni znaki depresije, med katerimi so tudi misli o smrti ter samopoškodovalno vedenje, je nujno, da poiščemo ustrezno strokovno podporo. Test depresije lahko opravimo sami, na spletu je na primer na voljo Goldbergov test, ki nam lahko pomaga prepoznavati simptome depresije. 

Splet ponuja številne samoocenjevalne teste, s pomočjo katerih lahko določamo znake depresije.

Bistveno pa je, da se obrnemo na prijatelja ali pa sorodnika oziroma osebo, ki ji zaupamo, in se z njo pogovorimo o našem počutju. Prav tako bolje, da namesto lastnega ocenjevanja poiščemo ustrezno strokovno podporo. Tako bomo naredili prvi korak k izboljšanju našega počutja. 

Psihoterapije – ker pogovor tudi zdravi

Vsakdo se je verjetno že znašel v situaciji, ko se je počutil slabo in ni vedel, kako naprej. Včasih občutja nemoči trajajo dlje časa in se z njimi ne znamo povsem soočiti – v tem primeru je smiselno, da se obrnemo na osebo, ki ji zaupamo, in se z njo pogovorimo. Lahko pa se zgodi, da so naše težave bolj kompleksne in takrat je potrebno poiskati ustrezno strokovno pomoč – psihoterapije in strokovno podkovan psihoterapevt nas lahko v težkih situacijah ustrezno podpre. 

učinkovito zdravljenje depresije
Psihoterapija pa je učinkovito zdravljenje depresije, če so težave bolj kompleksne in je potrebno poiskati ustrezno strokovno pomoč.

Obiskovanje psihoterapije je vse bolj pogosta praksa sodobne družbe. Dobro je, da se v težkih situacijah obrnemo na ustrezno osebo in poiščemo način, kako rešiti nastalo situacijo. Z razvojem sodobne tehnologije pa postaja vse bolj priljubljena psihoterapija online

Psihoterapije in iskanje ustreznega psihoterapevta

Odločitev za psihoterapijo terja veliko poguma in moči; posameznik, ki se je znašel v težki življenjski situaciji, se mora namreč zavestno odločiti za pomoč ter poiskati osebo, ki mu bo pri tem pomagala. Psihoterapije prav tako niso poceni – marsikdo si jih žal ne more privoščiti. Prek zdravstva se lahko odločimo za obisk psihologa ali pa psihoterapevta, vendar so čakalne vrste precej dolge.

Kako izbrati pravega psihoterapevta? Študije kažejo, da je za tiste, ki trpijo za depresijo ali anksioznostjo, psihoterapija v kombinaciji z zdravili učinkovitejša kot samo zdravilo. Študija nakazuje, da je 76 % ljudi poročalo o pozitivnih rezultatih psihoterapije.

Če se odločimo za psihoterapevta, lahko odločitev sprejmemo s pomočjo spleta. Različne spletne strani ponujajo informacije oziroma seznam psihoterapevtov s krajšim opisom njihovih kompetenc in kvalifikacij ter načinom izvajanja psihoterapije. Prav tako bomo s pomočjo tovrstnih spletnih strani lahko poiskali psihoterapevta, ki izvaja terapije v naši bližini. 

Psihoterapije prek spleta

Pogostokrat se ljudje odločijo za možnost psihoterapevtskega svetovanja prek spleta. Psihoterapija online zagotavlja številne prednosti, med katerimi sta zagotovo udobje doma ter prihranek časa, ki bi ga sicer porabili na cesti. Individualno svetovanje oziroma razbremenilni pogovori ter morebitne usmeritve tako posamezniku pomagajo pri reševanju vsakodnevnih stisk, soočanju s stresnimi situacijami ali pa reševanje izzivov v času hujših življenjskih zapletov.

Psihoterapija online ima enake pozitivne rezultate
Psihoterapija online ima enake pozitivne rezultate kot terapija iz oči v oči. Na splošno pacienti, ki se odločijo za psihoterapijo preko spleta, poročajo, da so zadovoljni s svojimi izkušnjami.

Dobro je, da pred izbiro psihoterapije oziroma psihoterapevta preverimo njegovo usposobljenost. Zaradi zasebnih ponudb na spletu oziroma neurejenega trga so namreč med ponudniki izvajanja omenjene storitve lahko tudi neustrezni oziroma strokovno nekompetentni izvajalci. Za nasvet lahko vprašamo tudi znanca, ki že ima izkušnjo s psihoterapijo. Le strokovno podkovana oseba oziroma pravi psihoterapevt nam bo lahko pomagal pri premagovanju osebnih stisk.

Podobné příspěvky: