kompresijske nogavice

Kdo vse lahko uporablja kompresijske nogavice?

Kompresijske nogavice se pogosto nosijo predvsem zaradi udobja, precej boljših rezultatov pri športu, ne nazadnje tudi za dovolj učinkovito preprečevanje tudi resnejših zdravstvenih težav. Takšne nogavice nam lahko koristijo pri izboljševanju pretoka krvi, lahko nam zmanjšujejo bolečine pa tudi otekanje nog. Obenem uspešno zmanjšujejo možnosti za krčne žile. V tem primeru so dobrodošle kompresijske nogavice za krčne žile. Zmanjšujejo še krvne strdke in številne druge težave, ki so povezane s cirkulacijo.

Nogavice s kompresijo so na voljo v različnih velikostih in različnih stopenj kompresije. Pri izbiri morate zato še toliko bolj paziti, da si izberete povsem primerne za svoje potrebe.

Kakšna je razlika med kompresijskimi nogavicami in nogavičniki

Med najbolj pogosto izbrane sodijo kompresijske nogavice za krčne žile. Omenili pa smo, da lahko izbirate med več vrstami tovrstnih medicinskih pripomočkov. Že pred samo izbiro pa morate vedeti, da obstaja razlika med nogavicami s kompresijo in nogavičniki.

Kompresijske nogavice za krčne žile zmanjšujejo otekanje nog
Kompresijske nogavice i izboljšajo pretok krvi, zmanjšujejo bolečine pa tudi otekanje nog, obenem uspešno zmanjšujejo možnosti za krčne žile.

Kompresijska nogavica se dobro prilega nogi, jo nežno stisne in je raztegljiva. Nekoliko bolj tesno vas oprime okoli gležnja, vendar pa je kompresija vse bolj ohlapna do vrha meč. Kompresijski nogavičniki pa so samo deli nogavic. So brez stopala. Nekateri jih zato dajejo tudi na roke.

Uporabniki kompresijskih izdelkov

Za kompresijske nogavice za krčne žile se seveda najpogosteje odločajo ljudje, ki imajo težave s krčnimi žilami. Na sploh pa se za izdelke s kompresijo najpogosteje odločajo športniki, predvsem tisti, ki želijo ohranjati lahkotnost svojih nog, in to dlje časa. Prav tako so dobrodošli za tiste, ki na delovnem mestu ves čas sedijo ali stojijo.

Kompresijske nogavice za športnike
Za kompresijske nogavice se odločajo tudi športniki, ki želijo dlje časa ohranjati lahkotnost svojih nog.

Kompresijske nogavice so odlična izbira torej za ljudi s težavami s krvnim obtokom, prav tako za vse po operaciji, za ljudi, ki ne zmorejo zlahka vstati s postelje oziroma težko premikajo noge. Prav pridejo tudi nosečnicam ter osebam, ki pogosto potujejo ter preživijo dolgo časa na avtobusih, vlakih ali na letalih.

Delovanje kompresijskega pripomočka

Sam pritisk nogavic s kompresijo na vaše noge zelo učinkovito pripomore k veliko boljšemu delovanju krčnih žil. Arterije se lahko ob tem lahko sprostijo, posledično kri teče bolj prosto, žile pa dobijo še dodatni zagon, ki potiska kri nazaj v srce.

Tovrstni kompresijski pripomoček torej lahko učinkovito preprečuje utrujenost in bolečino v nogah, zmanjšuje otekanje stopal ter gležnjev, pomaga preprečevati krčne žile ter jih seveda tudi zdraviti. Tovrstni medicinski pripomoček vam lahko prepreči še omotičnost, ko na primer prehitro vstanete. Kri v telesu se nenehno premika, zato se tudi v žilah precej težje ustvarjajo krvni strdki.

Ortoze kot dopolnitev terapevtskega programa

Ortoze so vrsta medicinskega pripomočka, ki ga uporabljajo tudi otroci s cerebralno paralizo. Takšne opornice za telo se prepisujejo kar 85 % otrok z omenjeno paralizo. So kot odlična dopolnitev terapevtskega programa. Lahko so plastične, usnjene pa tudi kovinske, na primer iz lahke nekovine. Njihov skupni imenovalec pa je, da učinkovito omogočajo sklepom stabilnost ali pa mišice pasivno raztegujejo.

Ortoze za gleženj za otroke
Ortoze za gleženj, pogosto iz plastičnih materialov, uspešno pomagajo otrokom pri hoji.

Sicer pa se ortoze oziroma opornice lahko koristno uporabljajo tudi za učinkovito zmanjševanje mišičnega tonusa. V ta namen se daleč najbolj pogosto uporabljajo plastični materiali, saj so povsem preprosti za čiščenje. Prav tako so plastične ortoze relativno dovolj privlačne na pogled in ob pritiskih nanje se ohranja sama oblika.

Vrsta opornic, ki se najpogosteje uporabljajo pri otrocih

Ortoze, ki se najbolj pogosto uporabljajo za otroke s cerebralno paralizo, so:

  • podpora za gleženj,
  • školjka za peto,
  • ortoza za kolenčni sklep.

Ortoze za gleženj v kombinaciji s fizioterapijo lahko zelo uspešno pomagajo otrokom pri hoji, zlasti tistim, ki hodijo po prstih. Za daljše opornice za koleno pa je značilno, da lahko odlično pomagajo pri zmanjševanju prekomerne fleksije kolena pri vstajanju.

Kdaj se otroku praviloma lahko predpiše ortoza?

Ortoza se lahko otroku predpiše tedaj, ko je zrel za stojo. Seveda se jo lahko predpiše tudi pred tem, da se lahko obdrži primeren položaj sklepa. Uporaba same ortoze pa mora biti nujno usklajena z vajami pa tudi s programom fizioterapevtske obravnave. Prav tako še z drugimi oblikami zdravljenja z mavcem ter drugimi medicinskimi pripomočki za oporo.

Video o ortozah za gleženj narejenih posebej za otroke

Otroci lahko tovrstne pripomočke uporabljajo oziroma nosijo nekaj mesecev ali celo več let zapored. Če otrok potrebuje opornico, njegov osebni zdravnik svetuje, na katerega strokovnjaka naj se njegovi starši obrnejo.

Preverjeno kakovostne opornice

Medicinski pripomočki se morajo nujno izbirati v specializiranih prodajalnah, saj si s tem zagotovimo tudi kakovost in seveda dovolj učinkovito uporabo. Medigo opornice so na primer odlična izbira.

Podobné příspěvky: