Starostna slabovidnost ali presbiopija

Presbiopija ali starostna slabovidnost

Po 40. letu starosti se nam lahko kar iznenada zgodi, da ne najdemo več primerne bralne razdalje. Opazimo namreč, da je bližinsko delo postalo precej neprijetno, morda celo neznosno. Pri takšnem delu na primer opazimo precej motno sliko, ki se je nikakor ne zmore dovolj izostriti. Zaradi naprezanja pa se seveda lahko pojavijo občutki utrujenosti, prav tako glavobol. V tem primeru je govora o stanju, ki mu rečemo kar starostna slabovidnost.

Sicer pa je starostna slabovidnost ali presbiopija povsem normalni fiziološki pojav. Zanj je značilno zmanjšano prilagajanje, posledično bližinske slike precej težko dovolj učinkovito izostrimo. Naša očesna leča čez leta postaja vse debelejša, manj elastična pa tudi bolj trda. To nastaja zlasti zaradi nabiranja ter spremembe beljakovin v očesni leči. Z leti obenem pričnejo pešati še mišice, ki so odgovorne za prilagajanje leče na različne razdalje.

Da bi lahko dosegli bolj ostro sliko, je treba najprej dovolj dobro poskrbeti za ojačanje bralne svetlobe. Prav tako poskrbimo za večji tisk in oddaljevanje čtiva. Ko naše roke postanejo prekratke, je zagotovo prišel čas za optični pripomoček. To so lahko očala ali pa kontaktne leče.

Na kakšen način lahko zdravimo starostno slabovidnost?

Seveda se starostna slabovidnost lahko ‘zdravi’ na več različnih načinov. Eden med njimi so denimo bralna očala. To so najbolj pogost pa tudi daleč najbolj preprost način za odpravljanje težav, ki so povezane z omenjenim pojavom. S pomočjo bralnih očal namreč lahko dovolj dobro vidimo na tako imenovani bralni razdalji; to je od 35 do 50 centimetrov od naših oči. Z njimi pa skorajda zagotovo ne bomo zmogli dovolj dobro videti na nekoliko bolj oddaljenem računalniškem zaslonu.

S pisarniškimi očali lahko dobro vidimo na bralni in srednji razdalji.
S pomočjo bralnih očal za starostno slabovidnost ali presbiopijo lahko dovolj dobro vidimo na bralni razdalji; to je od 35 do 50 centimetrov od naših oči, na voljo pa so tudi pisarniška očala, če želimo dobro videti na bralni kot tudi srednji razdalji.

Na voljo so tudi pisarniška očala, če torej želimo dobro videti tako na bralni kot tudi srednji razdalji. S takšno vrsto pripomočka se lahko zelo udobno bere, prav tako dovolj dobro vidi na računalniški zaslon.

V katerem primeru so najboljša izbira kontaktne leče?

Če pa v primeru starostne slabovidnosti očal ne morete nositi, so multifokalne kontaktne leče zagotovo dobra izbira. S tem si omogočite veliko več svobode gibanja. Takšna vrsta leč je na voljo tako v mesečni kot dnevni obliki. Slednje so dobrodošla izbira za vse tiste osebe, ki od njih pričakujejo predvsem superiorno udobnost oziroma za tiste, ki tu in tam svoja multifokalna očala želijo odložiti ter uživati v športu z nekoliko več svobode.

Nogometaš Joe Cole uporablja multifokalne kontaktne leče za šport

Tako kot to velja pri očalih, je treba biti izjemno pozoren tudi pri izbiri omenjenih leč. Zlasti je ključno, da leč ne naročate kar sami na podlagi nekih podatkov, ki jih poznate za svoja multifokalna očala. V tem primeru se je namreč treba najprej obvezno odpraviti k svojemu očesnemu specialistu. Ta bo daleč najbolje ocenil primernost leč, ki morajo biti udobne pa tudi dovolj varne za samo uporabo.

V bližnjo optiko po nova očala ali leče

Ko ste torej pregledani s strani pravega strokovnjaka za oči in veste, ali boste izbrali očala ali leče, je na vrsti obisk optike. K sreči se optika nahaja skorajda v vsakem večjem kraju. Optik pa vam bo pri obisku pomagal s številnimi koristnimi nasveti. Skupaj z njim boste tako lahko hitreje izbrali daleč najbolj primeren očesni pripomoček.

Da boste izbrali nova očala ali leče morate obiskati optiko.
Da boste izbrali nova očala ali leče morate obiskati optiko, ki se k sreči nahaja skorajda v vsakem večjem kraju. Optik pa vam bo pomagal s številnimi koristnimi nasveti, tako boste lahko hitreje izbrali primeren očesni pripomoček.

Sicer pa je v današnjem času sila priljubljena tudi spletna optika. To pomeni, da lahko optika obiščete kar na daljavo. To vam priporočamo za začetek, ko še iščete, katera optika bo najprimernejša izbira za vas. Na spletni strani ponudnikov odličnih očesnih pripomočkov pa so vam za branje na voljo številni strokovno utemeljeni članki. Tudi ti vam lahko poleg optika izjemno koristijo pri izbiri očal ali leč za boljši vid.

Izbira očal ni preveč preprosta naloga

Čeprav se marsikomu med vami zdi, da je nakup izdelkov, kot so očala ali leče, sila preprosta zadeva, pa v resnici še zdaleč ni tako. Pri izbiri očesnih pripomočkov je treba paziti na kar nekaj izjemno pomembnih zadev. Ravno zato je še toliko bolj pomembno, da vam pri tem pomaga optik, ki je strokovno podkovan pa tudi izkušen.

Izbrati očala ali leče v resnici še zdaleč ni tako preprosto, zato naj vam pomaga optik.
Izbrati očala ali leče v resnici še zdaleč ni tako preprosto, ker je treba paziti na kar nekaj izjemno pomembnih zadev, ne samo na izbiro blagovne znamke očal, temveč tudi vrste okvirja.

Optik vam tako lahko pomaga ne samo pri izbiri blagovne znamke očal, temveč tudi pri vrsti okvirja. Možnosti je veliko in prav vsaka očala zagotovo ne bodo dovolj dobro pristajala na vaš obraz. Seveda je najpomembneje, da boste z novim sredstvom za oči bolje videli, a ne smete pozabiti niti na estetski videz.

Podobné příspěvky: