Rubikova kocka je zelo priljubljena

Zgodovina in kratka dejstva o Rubikovi kocki

Pri reševanju Rubikove kocke (https://www.chebeltza.com) se morda zdi, da je treba le slediti več preprostim korakom. Vendar so stvari bolj zapletene in kompleksne kot to. 

Preden se lotite različnih strategij reševanja, se morate najprej naučiti nekaj pomembnih besednih zvez. Tako boste lažje sledili zapletenim permutacijam in algoritmom kocke, ki jih potrebujete za njeno reševanje.

Algoritem

Algoritem se nanaša na vrsto vrtenj ali operacijo, ki bo bloke preusmerila v želeni rezultat. Pogosto so zapisani z veliko črko, ki označuje stran, ki jo je treba zavrteti, številko 2, če jo je treba zavrteti dvakrat, in malo črko “i”, če je treba vrteti v nasprotni smeri urinega kazalca. 

Rubikova kocka 3x3
Tudi po 40 letih se Rubikova kocka še vedno uporablja za skrajšanje časa in treniranje možganov

Center

Osrednje kocke so na sredini obeh strani z eno vidno barvo. Skupaj lahko najdete šest središč in ne tako kot drugi deli kock se ne premikajo po položaju. Ker so fiksne, se barva središčne kocke uporabi za predstavitev vsake od stranic kocke. 

Kotiček

Že samo ime pove, da je vogalni element v kotu vsake stranice Rubikove kocke. Ti imajo tri vidne vogale, skupaj pa 8 vogalov.

O rubikovi kocki so govorili tudi v oddaji Firbcologi na RTV Slovenija

Rob

Robni del kocke je stičišče dveh vidnih barv. Kocka ima skupaj 12 robov.  

Obrazi

Podobno kot vse kocke ima tudi kocka šest stranic. Pri izvajanju algoritmov kocke z metodo za začetnike se predpostavlja, da kocko gledate z belo stranjo navzgor, kar pomeni, da mora biti logotip kocke na vrhu. 

Obrnjeni ali običajni zavoj 

Obrnjeni in običajni način obračanja plasti sta dva načina obračanja plasti. Običajni obrati so obrati v smeri urinega kazalca, obrnjeni obrati pa so obrati v nasprotni smeri urinega kazalca. Obrnjeni obrat je v zapisu kocke predstavljen s črko “i” v malih črkah kot Ri. To pomeni, da je treba desno stran obrniti v nasprotni smeri urinega kazalca. 

Sloj

Plast je del kocke, ki se obrača, in je sestavljena iz 9 blokov. Ne glede na to, kako držite kocko, so vedno tri plasti. 

Permutacija

Permutacija se nanaša na premikanje vseh blokov v želeno formacijo ali razporeditev delov. 

Ključni nasveti za reševanje za začetnike 

Rešitev Rubikove kocke ni majhen in preprost podvig. Pravzaprav je tudi metoda za začetnike lahko zapletena. Eden najpomembnejših nasvetov, ki si ga morate zapomniti, je, da vadite, vadite in še enkrat vadite.

Podobné příspěvky: